Siluetti tai silhuetti eli varjokuva on yleensä mustasta ohuesta paperista leikattu profiilikuva henkilöstä, mutta se voi olla myös maisema tai rakennus ja se voi olla leikattu myös tavallisesta valkoisesta paperista, jolloin kuvaa katsottiin asettamalla se mustan paperin tai kankaan päälle. Siluettien leikkaaminen oli erityisen suosittu illanviettojen ohjelmanumero 1800-luvun alkupuolella, kun valokuvan kaltaista hetken ikuistamista ei vielä oltu keksitty. Siluettikuvaan asettuva istui esimerkiksi valkoisen lakanan taakse siten, että kynttilä loi hänestä varjon ja siluettin leikkaja sitten koetti saksillaan muotoilla paperista mahdollisimman tarkan kopion varjokuvasta. Oikein taitava siluetin leikkaaja ei tarvinnut edes kynttilän luoman varjon tuomaa tukea, vaan pystyi taituroimaan saksillaan siluettikuvan vain katsomalla kohdettaan. Siluettikuvia oli helppo lähettää kirjeissä ja niitä keräiltiin - esimerkiksi merkkihenkilöiden siluettikuvia saatettiin kehystää ja ripustaa seinälle.
Olen käynyt läpi Collan -suvun kirjeenvaihtoa ja törmäsin siellä mainintaan "Potrettimestari" Anders Sallménista, joka on Andreas Enoch Sallmén (1778--1817). Hän oli syntynyt Kiteellä rajatullivirkailija Ertvin Wilhelm Sallménin ja Anna Sophia Winterin lapseksi. Sallmén solmi useampia avioliittoja ja lapsia syntyi monta. Vanhin lapsista Christina Sofie (1813--1874) solmi avioliiton taidemaalari Magnus von Wrightin (1805--1868) kanssa.
Collan-suvun kirjeenvaihdossa on kertomus siitä, miten Erik Anders Crohns, tuleva Helsingin kirkkoherra, oli opiskeluvuosinaan Porvoossa antanut sikäläisen siluetinleikkaajan leikata itsestään siluettikuvan ja hän oli lähettänyt sen kirjeessä Kiteelle sisarelleen Elisabeth (Lisette) Crohnsille (avioiduttaan Collan). Kuva ei ilmeisesti ollut kovin kummoinen, sillä Lisette kirjoitti veljelleen, että Andreas Sallmén katsoisi kuvaa ja leikkaisi sen perusteella uuden. Samalla Lisette kertoi lähettäneensä veljelleen Greta-tädin eli Andreas Sallménin vaimon kuvan, joka ilmeisesti oli leikattu valkoisesta paperista, sillä Lisette ohjeisti veljeään asettamaan kuvan mustan kankaan päälle, jolloin veli "välittömästi näkisi hyvän Greta tädin".
Museoviraston hallussa on useita 1800-luvun alussa leikattuja siluettikuvia, joita voi katsoa finna.fi -palvelusta. Näiden siluettikuvien joukossa on useita itäsuomalaiseen herrasväkeen kuuluvia kuvia, joiden tekijästä ei ole tietoa. Olisiko mahdollista, että nämä olisivat "potrettimestari" Andreas Enoch Sallménin leikkaamia? Kuvien kohteet kuuluivat samaan suku- ja tuttavapiiriin Sallménin kanssa.
Seuraavat siluettikuvat voisivat olla Sallménin leikkaamia:
![]() |
Samuel Möller, everstiluutnantti Haapaniemien kadettikoulun johtaja Museovirasto |
![]() |
Ulrika Tawast, Samuel Möllerin vaimo Museovirasto |
![]() |
Johan Nylander, hovineuvos laivanvarustaja ja tehtailija (Kiihtelysvaara ja Tohmajärvi) Museovirasto |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti